SOP apa itu? SOP ayam ke? Kenapa perlu ada? Tonton filem “Founder”, pelajari filem kisah sebenar bagaimana Jenama McD yang mulanya dipunyai adik beradik akhirnya jatuh ke tangan seorang salesman mesin blender. Dalam filem “Founder” ini Bagaimana Jenama bermain peranan termasuk bagaimana jenama dibangunkan di Resto dan juga dari mulai SOP dalam resto McD ini sendiri. SOP yang dibuat dan diciptakan di court Tenis dengan simulasi berulang kali bersama semua staf mereka dan akhirnya SOP terbaik didapatkan sehingga sekarang digunapakai.

Dalam filem founder ini juga ditontonkan bagaimana McD melahirkan produk pintu yang menarik segmen lain anak muda/Non customer kepada customer McD yang sebelumnya segmen mereka adalah family. Sangat suka konsep Blue Ocean yang digunapakai. Menarik filem ini “Founder”, filem yang dibuat berdasarkan realiti dan kisah benar terjadi. Dalam filem ini akan terjadinya pengambilalihan Jenama McD melalui strategi Branding Acquire melalui Intelectual Properties serta menguasai saham besar dalam syarikat properties. Akhirnya pemilik jenama asal adik beradik terpaksa akur memiliki saham yang kecil kerana tidak mempunyai strategi dan branding yang menyebabkan jenama McD dan konsep dimiliki oleh salesman mesin blender ini. Ironi kan jika strategi dan pengetahuan tidak punya dalam membangunkan dunia perniagaan.

Belajar sesuatu tentang filem ini, sehingga sekarang sebenarnya McD bukan bermain di dunia sebenar. Makanan dan minuman tetapi sejarah awal McD adalah bermain dalam dunia Properties/Hartanah sebenarnya. Fahamkan jalan cerita ini dan lihat sebenar2nya apakah McD adalah bisnes makanan dan minuman, jawapannya TIDAK.

Dalam Blue Ocean 2.0 Penjenamaan dan Pemasaran nanti, kupasan berasakan filem ini akan dibuka habis untuk anda dapat melihat bahawa dunia blue ocean ini sangat luas dan tajam apabila kita tahu manfaatnya dan strateginya. Dalam program Blue Ocean 2.0 execution/laksanakan ke realiti yang sebenar merupakan matlamat program ini supaya, para IKS dan SME mempunyai target menguasai equity kepemilikan dalam 50% disektor private.

Tepuk belakang badan tanya lah pipi!

DrTouching
Blue Ocean ExecutorPreneur